Állkapocsfájdalom

Kérjen visszahívást, vagy jelentkezzen be hozzánk online

Állkapocsfájdalom

A temporomandibuláris diszfunkció leggyakoribb tünete az állkapocsízület és környékén jelentkező fájdalom, melynek leggyakoribb oka a rágóizmok extrém mértékű feszülése, valamint az ízületi porc kopása, elmozdulása.

A rágóizmok feszülésének számos oka lehet, leggyakrabban az alvás és/vagy ébrenlét során jelentkező fogcsikorgatás fordul elő. Fogcsikorgatás során több, mint 50 kilogramm terhelésnek van kitéve az állkapocsízület, a rágóizmok és a fogak egyaránt. A hosszan tartó állandó terhelés hatására felborul a rágóizmok egyensúlya. A feszes rágóizmokban a vér és oxigénszállítás akadályozottá válik, melynek következménye lehet a nyugalomban jelentkező állkapocsízületi fájdalom, ami szájnyitás hatására fokozódik.

Az állkapocsízületet érő extrém terhelésfokozódás hatására az ízületben található porc fokozatosan kopik. Minél jobban elkopik, annál jobban csökken az állkapocsízület nyíróerőkkel szembeni ellenállóképessége. Ilyen esetben a fájdalom általában az állkapocsízületi mozgásokra (pl. beszéd, rágás) fokozódik, esetleg „hórpogás” szerű hangélmény kíséri.

Az állkapocsízület egy ízületi fejből és egy ízületi árokból áll, ami között található egy porckorong. A porckoronghoz hozzákapcsolódik egy erekkel és idegekkel átszőtt terület. Az állkapocsízület élettani mozgásai során az ízületi fej és a porc együtt mozog. Hirtelen kivitelezett, nagy nyitás hatására (például ásítás, almába harapás) előfordulhat, hogy a porc áthelyeződik, leggyakrabban előrefelé. Ekkor hallható egy reccsenés, ami általában nagy fájdalommal jár, esetenként beletelhet pár másodpercbe mire be tudjuk csukni a szánkat. Ilyen esetben az ízületi fej és az ízületi árok között nem a porc, hanem az erekkel és idegekkel átszőtt terület helyezkedik el, így az álkapocsízületi mozgások során ezt a területet éri a terhelés, ami nagy fájdalommal jár, mivel idegvégződéseket tartalmaz. A fájdalom az idő múlásával enyhül, mivel az erekkel átszőtt terület képes az adaptálódásra. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a porc visszakerült élettani helyzetébe, ezért feltétlen állkapocsízületi kezelésben jártas szakember felkeresése ajánlott. Minél hamarabb kezdődik a kezelés, annál nagyobb az esély az eredeti helyzet visszaállítására.

Állapotfelmérés során felderítjük az állkapocsízületi diszfunkció okát és annak megfelelően alakítjuk a terápiát. Temporomandibuláris gyógytornával, életmódbeli tanácsadással, lazítógyakorlatokkal, segítünk megszűntetni állkapocsfájdalom problémáját.