Állkapocsterápia

Kérjen visszahívást, vagy jelentkezzen be hozzánk online

Mi az állkapocsterápia?

Az állkapocsízületi diszfunkció és fájdalom kezelésére a jelenleg érvényes szakmai irányelv szerint elsősorban konzervatív kezelés ajánlott, melynek alappillére az állkapocsízületi fizioterápia. Első lépés az állkapocsízület nyugalmi helyzetének helyreállítása, mely magába foglalja a szájüregi rossz szokásokról való leszoktatást és a rágóizmok lazítását, melyhez gyógytorna gyakorlatok szükségesek.

Az állkapocsízületi gyógytorna egy speciális terápia. Az állkapocsízület és környékére lokalizálódó panaszok gyógyítását szolgálja. Magába foglalja a fej-, nyak- és arc fájdalmainak kezelését is, amit orofaciális fájdalom szindrómának nevezünk.

Az állkapocsízületi panaszok kialakulásában nagy szerepet játszanak a rágóizmok. Kezelésükre leghatékonyabb módszer a kívülről és belülről egyszerre alkalmazott lágyrészmobilizációs technika. Kivitelezése pontos anatómiai és manuális ismereteket igényel. Szükséges az egyes lágyrészek típusának elkülönítése. Kezelhetünk izompólyát, izomrostot, inas eredést, inas tapadást vagy izom-ín átmenetet. Bizonyos esetekben az egyes kötőszöveti struktúrák egymáshoz tapadnak, ízületi mozgáskorlátozottságot, kontraktúrát okozva. Lágyrészmobilizáció során biztosítjuk a lágyrészek optimális mozgathatóságát, ami az ízületi mozgathatóság alapja.

Temporomandibuláris terápia során lágyrészmobilizációval és állkapocsízületi gyógytorna gyakorlatokkal fokozatosan csökkentjük a rágóizmokban már kialakult görcsöket és meggátoljuk a rágóizmok további túlzott feszülését, ezzel megszűntetve az állkapocsízület és környékén jelentkező helyi vagy kisugárzó panaszokat.

Mikor lehet szükség állkapocsterápiára?

Amerikai Kutatóintézetek 2018-as adatai szerint a felnőtt populáció 33%-a, a gyermekek 11%-a érintett és közülük 5-12% igényel kezelést. Magyarországra vetítve az adatokat 3.300.000 ember rendelkezik állkapocsízületi diszfunkció tünetével és közülük negyed millióan igényelnek kezelést.

Temporomandibuláris terápia állkapocsízületi diszfunkció fennálláskor szükséges. Az állkapocsízületi diszfunkció az ízület megváltozott, rendellenes funkcióját jelenti. Fő tünete a fájdalom megjelenése az ízületnél, rágóizmokban, fül előtti területen, mely az esetek többségében rágásra, állkapocsmozgásokra fokozódik. Az állkapocsízületi mozgások rendellenessé válhatnak, beszűkülhetnek, aszimmetriát mutathatnak. Társulhatnak hozzá ízületi hangjelenségek: kattogás, recsegés, ropogás.

Állkapocsízületi terápia a következő panaszok esetén nyújt hatékony kezelést:

  • állkapocsízületi fájdalom
  • alvás közben és/vagy ébrenlét során jelentkező fogcsikorgatás, fogszorítás
  • problémás hosszan tartó szájnyitás (például fogászati kezelés)
  • fogászati kezelést követően kialakuló szájzár, szányitási korlátozottság
  • spontán kialakuló szájzár, szájnyitási korlátozottság
  • sugárkezelést követően kialakuló szájzár, szányitási korlátozottság
  • traumás sérülést követően kialakuló szájzár, szájnyitási korlátozottság
  • állkapocsízület traumás sérülését követően
  • állkapocsízületi kattogás (főként, ha a kattogás fájdalommal jár és/vagy fogszabályozás lesz)
  • állkapocsízületi recsegés, ropogás (állkapocsízületi arthrosis)
  • nyelvlökéses nyelés következtében kialakuló fájdalmas, feszes rágóizmok
  • ismeretlen eredetű fogfájás
  • ismeretlen eredetű fülpanaszok pl. fülzúgás, fülcsengés, fülpattogás, füldugulás
  • ismeretlen eredetű, gyakori fejfájás, fejtetőfájdalom
  • ismeretlen eredetű arcüregtájéki fájdalom
  • ismeretlen eredetű arczsibbadás

Milyen panaszokra javasolt állkapocsterápia?

Milyen eredményeket várhatunk az állkapocsterápiától?

Az esetek többségében már az első alkalommal érezhető, hogy a temporomandibuláris terápia hatással van az állkapocsízületi panaszra, de a minőségi változás eléréséhez -panasztól függően- időre van szükség. Izomeredetű állkapocsízületi érintettség esetén a kezelés átlagosan 3 hónapot vesz igénybe. Akut ízületi, porceredetű probléma során akár 1-2 alkalom állkapocsízületi gyógytorna is elegendő lehet, krónikus esetben azonban több alkalomra van szükség.

A kezelés hatására csökken a harapás, rágás, étkezés közben jelentkező fájdalom. Fájdalommentessé válhat az ásítás, megszűnhet a szájzár, szájnyitási korlátozottság. Segítünk leszokni a nappali fogcsikorgatásról. Fogszorítás nélkül feszülésmentesebben telnek a nappalok, „pihennek” a rágóizmok, ezáltal javul az alvásminőség és csökken az éjszakai fogcsikorgatás mértéke. Az állkapocsízület nyugalmi helyzetének visszaállításával és a helyes testtartás tudatosulásával, nyaki panasza, fülzúgása jelentős mértékben csökkenhet.

Temporomandibuláris terápiával hatékonyan kezelhető az állkapocsízületi fájdalom, kattogás, éjszaka- és/vagy ébrenlét során jelentkező fogcsikorgatás, feszes rágóizmok okozta fogfájdalom, szájzár, fülzúgás, állkapocsízületi diszfunkció következtében kialakuló arczsibbadás, fejfájás és fejtetőfájdalom. Komplikációmentessé válik a fogászati kezelés és javul a pszichés állapot.

 

Kutatási eredményeink:

A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján 2019 első félévében, 155 fővel végzett kutatásunk során azt tapasztaltuk, hogy a temporomandibuláris diszfunkcióval rendelkező betegek között a leggyakoribb tünet az állkapocsízület fájdalma (90,97%), az éjszakai-, (62,58%) és ébrenlét során jelentkező fogcsikorgatás (63,87%). Ezeken kívül gyakran jelentkezik állkapocsízületi kattogás (53,55%), fülzúgás (41,29%) és szájnyitási korlátozottság (36,13%) is.

A kutatásban részt vett személyek átlagosan 2,7 alkalommal jártak állkapocsízületi gyógytornán, panaszaik javulásának eléréséhez. Temporomandibuláris terápiával a legjelentősebb eredményeket fülzúgás (82,81%), ébrenléti fogcsikorgatás (81,82%) és az állkapocsízületi fájdalmak (65,95%) csökkentésében értük el. Ezen kívül nagymértékű javulás jelentkezett állkapocsízületi kezelés hatására a szájnyitási korlátozottság (60,61%), éjszakai fogcsikorgatás (49,48%) és az állkapocsízületi kattogás (43,99%) terén is.

Állkapocsterápia Budapesten

Az állkapocsízületi diszfunkcióval rendelkező páciensek országos ellátó központja a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikája. A bejelentkezéshez megelőző fogorvosi vizsgálatra van szükség, melyet a Semmelweis Egyetem gnatológiában jártas fogorvosai végeznek. Állkapocsízületi gyógytorna rendelés hetente kétszer, délelőttönként érhető el. Az állkapocsízületi vizsgálatot és kezelést nagy szaktudással rendelkező gyógytornászok végzik, akik a gyógytornászok állkapocsízületi továbbképzésével is foglalkoznak.

Budapesten egyre több magánrendelőben érhető el állkapocsízületi kezelés. A Corvin sétány mellett található rendelőnkben gyógytornászaink kifejezetten állkapocsízületi megbetegedésekre specializálódtak. Részt vesznek az országos ellátó központ munkájában, valamint a gyógytornászok egyetemi és posztgraduális képzésével is foglalkoznak, hogy minél több gyógytornász tudja hatékonyan kezelni az állkapocsízületi megbetegedéseket.

Az állkapocsterapiával foglalkozó rendelőnk az Üllői út és a Futó utca sarkán található. Minden hétköznap reggel 08:00-tól 20:00 óráig várjuk az állkapocsízületi panasszal rendelkező, gyógyulni vágyó pácienseket. Gyorsan és könnyen tudunk időpontot adni. Az www.allkapocsterapia.hu weboldalon keresztül elérhető online bejelentkezés, de e-mailen (info@allkapocsterapia.hu) vagy telefonon (06/70-555-75-33) is szívesen segítünk az időpontelőjegyzésben.

A rendelő tömegközlekedéssel kiválóan megközelíthető. 3 perc sétára áll meg az M3-as metró és a 4-es és 6-os villamosok is. Az autóval érkezők számára az épület közvetlen közelében, a Corvin Plázában biztosított parkolási lehetőség. Kézfertőtlenítésre a váróteremben és a páciensek számára elkülönített mosdóban, valamint minden kezelőhelységben biztosítunk lehetőséget. Rendelőnkben készpénzzel vagy átutalással tudnak fizetni.

Hogyan zajlik az állkapocsterápia?

Az állkapocsízületi terápia állapotfelméréssel kezdődik. Részletes anamnézis felvételt követően, ízületi mozgásvizsgálat következik, ahol nézzük a szájnyitás, állkapocsízület előre- és jobbra-balra tolásának mértékét. Vizsgáljuk, hogy kíséri-e fájdalom vagy hangjelenség a mozgást. Ezt követően az ízület tapintásos vizsgálata következik, ahol nyomásérzékeny pontokat keresünk az ízület körül, a rágó- és nyakizmokban. Vizsgáljuk, hogy a fájdalmas pontok okoznak-e kisugárzó panaszt.

A részletes vizsgálatot követően a diagnózis és a kezelési terv felállítása következik. A terápia során nagy hangsúlyt fektetünk a páciensoktatásra. A kezelés előtt elmagyarázzuk a panaszok kialakulásának hátterét, segítünk a tünetek tudatosításában. Minden állkapocsízületi gyakorlatnak van célja. Ha ismerjük panasz eredetét, könnyebben tudunk azonosul a gyakorlatokkal.

Az oktatást követően elkezdjük az érintett rágóizmok kezelését. Lágyrészmobilizációs technikával szájon belül és kívül egyszerre kezeljük a rágóizmokat. Az izmok passzív lazítását követően, aktív gyógytorna feladatok betanításával lazítjuk az izmokat, ezzel megakadályozva további feszülés kialakulását. Az otthoni program betanítására rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk. Az állkapocsízületi gyakorlatok során a kívánt eredmény eléréséhez különösen fontos a pontos kiinduló helyzet meghatározása és a feladat precíz kivitelezése.

Állkapocsízületi tornán kívül életmódbeli tanácsadással segítünk a panaszok csökkentésében. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy milyen ételek fogyasztása kerülendő, milyen esetleges rossz szokásokat lenne érdemes elhagyni (például rágógumizás), és hogy mit tehet fájdalmai enyhítése és a további panaszok megelőzése érdekében.

Amennyiben vannak korábbi vizsgálatokról leletei, képalkotó felvételei, esetleg készült harapásemelő sín, kérjük, hogy az állapotfelmérésre feltétlen hozza magával.

Az állkapocsterápia előnyei

A temporomandibuláris terápia előnye, hogy az első találkozás alkalmával feltérképezzük az állkapocsízületi panasz hátterében húzódó okot és egyénre szabott kezelési tervet állítunk fel. Már az első kezelés során érezhető, hogy befolyásolni tudjuk a panaszát. Nem kell tovább orvostól-orvosig járkálnia, segítünk állkapocsízületi problémáján.

Életmódbeli tanácsadással, állkapocsízületre ható gyógytorna gyakorlatokkal könnyebbé tesszük mindennapjait. A terápia során otthon végezhető, rövid gyakorlatokkal, terapeutától függetlenül, saját magát tudja gyógyítani. Mindig nagy hangsúlyt fektetünk a feladatok pontos és precíz betanítására.

A kezelés során megszüntetjük az állkapocsízületi és környékén jelentkező fájdalmát, csökkentjük a feszes rágóizmok következtében kialakuló fejfájását, fülzúgását. Temporomandibuláris terápiával mérsékeljük a görcsös rágóizmok következtében kialakuló, a fogak irányába sugárzó fájdalmát. Az állkapocs izmainak lazításával növeljük a szájnyitás mértékét, ismét fájdalommentes lesz a beszéd, harapás, rágás, étkezés, ásítás.  Segítünk leszokni a fogcsikorgatásról, ezzel meggátolva, hogy további túlterhelés érje az álkapocsízületet és a rágóizmokat. A terápia végére komplikáció mentessé válik a fogászati kezelés állkapocsízületi panasz szempontjából és javul a pszichés állapot.

Szükség szerint tovább irányítjuk fogászati kezelésre, harapásemelő sín készítése céljából. Rendszeres kontroll mellett végzett állkapocsízületi terápia során nemcsak elindítjuk a gyógyulás útján, hanem végig is kísérjük.

Az állkapocsterápia hátrányai

A temporomandibuláris terápia hazánkban jelenleg a kevésbé ismert kezelési módszerek közé tartozik, pedig a népesség 50-60%-a rendelkezik állkapocsízületi diszfunkció tüneteivel, közülük 5-12% igényel feltétlen kezelést.

Az állkapocsízületi panasszal rendelkező páciensek az esetek többségében először orvoshoz fordulnak. Panasztól függően fogorvoshoz, szájsebészhez, fül-orr-gégészhez, neurológushoz, reumatológushoz, háziorvoshoz. A feszes rágóizmok sokszor a legkülönfélébb tüneteket (például arczsibbadás, fülzúgás, fejtetőfájdalom, arcfájás, fogfájás) indukálják. A felkeresett orvosok sok esetben nem ismerik fel, hogy állkapocsízületi diszfunkcióval állnak szemben és nem tudják, hogy a temporomandibuláris panasz hatékonyan kezelhető állkapocsízületi gyógytornával. Ebből kifolyólag a panasz megjelenésétől sok idő telik el, mire adekvát terápiában részesül a páciens.

Gyógytornászok közül is kevesen foglalkoznak állkapocsízületi kezeléssel és még kevesebb a társszakmán belüli szakember, akikkel team munkában együtt tudnának működni. A terápia hatékonyságának maximalizálásához gnatológiában jártas fogorvosokkal, logopédusokkal és pszichológusokkal való kooperációra van szükség.

Az állkapocsízületi gyógytorna elengedhetetlen része a szájon belüli kezelés. A rágóizmok leghatékonyabb lazítási technikája, ha kívülről és belülről egyszerre kezeljük az érintett izmokat. A rágóizmok kezelése ismeretlen eredetű érzés a szervezet számára, ebből kifolyólag az első alkalommal tapasztalhat némi kellemetlenséget, izomlázszerű fájdalmat.

A kezelés során a nyálkahártya sérüléséből adódóan jelentkezhet enyhe vérzés is. A vérzéstől nem szükséges megijedni, olyan jellegű, mint fogmosáskor a fogíny vérzése, mivel a nyálkahártya még nincsen hozzászokva az intraorális kezeléshez.

Habár a módszer terapeutafüggetlen, otthon végezhető rövid gyakorlatokkal dolgozik, hatékonyabb, ha a szájon belüli izomlazítást temporomandibuláris terápiában jártas szakember végzi. A kívánt eredmény eléréséhez elengedhetetlen a napi szintű önálló gyakorlás!